Consorci Serra de Llaberia

Coneixes el silenci? Vine i escolta'l

CARTA EUROPEA DE TURISME SOSTENIBLE AL PRIORAT

29-09-2015

El Grup de Treball de la Carta Europea de Turisme Sostenible, del qual el Consorci n'és membre, es reuneix amb un tècnic especialitzat de la Xarxa Europarc per fer el seguiment del procés d’adhesió El passat dimarts 29, Javier Gómez-Limón es va reunir amb els membres del Grup de Treball de la Carta a la seu del Consell Comarcal del Priorat. Actualment ja es dóna per finalitzada la fase de redacció de la Diagnosi i es comença a treballar en l’Estratègia i Pla d’Accions. Tots tres documents formen part del dossier de candidatura que s’ha de presentar abans del 15 de desembre. El Parc Natural de Montsant conjuntament amb el suport tècnic del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili, continua treballant en l’elaboració de la documentació necessària i que cal presentar a Europarc, ens que ha de validar i atorgar l’acreditació. Després de la constitució del Fòrum Permanent de la Carta el passat mes de juny i els tallers de treball realitzats el mes de juliol per tal de començar a recollir les propostes d’accions que han de definir el Pla d’Accions de la Carta, un document que s’exigeix també alhora de presentar la sol•licitud, aquesta tardor es reprèn la dinàmica de treball i de participació que exigeix la Carta. En aquests moments, el document de Diagnosi està pràcticament enllestit, i de fet, es pot consultar a la plataforma on-line que es va crear per a divulgar la Carta: http://www.consensus.cat/ccpriorat/ Aquest és un procés obert a tots els agents que voluntàriament han decidit participar en el procés de la Carta i el document és consultable per tothom i totes les aportacions al respecte seran benvingudes. Finalment, però, el document ha de ser validat tant per Grup de Treball com pel Fòrum Permanent de la Carta. Des del Parc Natural de Montsant i del Grup de Treball s’ha valorat molt positiva la visita de l’assessor d’Europarc-Espanya, Javier Gómez-Limón, qui a més de visitar alguns indrets emblemàtics dels Parc i restaurants de la comarca, va participar el dimarts 29 en la sessió del Grup de Treball. Durant la seva intervenció Gómez-Limón va insistir en què la Carta és sobretot una eina de planificació i gestió que ha de conduir al desenvolupament sostenible del sector turístic de la comarca, estableix un full de ruta marcat per una sèrie de fases de les acreditacions amb el requeriments que comporta –primer de l’espai natural, després de les empreses turístiques i finalment de les agències de viatges–, però sobretot, es va fer l’incís en què aquest és un procés viu i fonamentat en la participació de tots els agents socioeconòmics del territori, en aquest cas, de tota la comarca del Priorat.

ES RECUPERA UN PUNT D'AIGUA PER INCENDIS

21-09-2015

L'Agrupació de Defensa Forestal de les Xorivies (Duesaigües i l'Argentera), amb el suport del Consorci de la Serra de Llaberia, ha recuperat el punt de reserva d'aigua de les Valls situat al terme municipal de l'Argentera. Aquest punt d'aigua es va construir als anys 90 i, en l'actualitat, estava inoperatiu. Gràcies a un ajut per a la prevenció local d'incendis forestals de la Diputació de Tarragona s'ha pogut recuperar. Els treballs de millora han consistit en reparar les parets, instal·lar una rampa per a la sortida de fauna, crear una zona segura al voltant de la bassa i s'ha portat una canonada fins a la carretera propera per facilitar la càrrega als camions de bombers. Es tracta d'un punt de reserva d'aigua molt estratègic, ja que fora del nucli urbà de l'Argentera no hi havia cap punt de reserva d'aigua per incendis.

CONVENI AMB LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

14-07-2015

Aquest matí s'ha signat un conveni de col·laboració entre l'empresa d'inserció de la Serra de Llaberia i la Diputació de Tarragona per realitzar un projecte de prevenció d'incendis forestals i foment de la ramaderia extensiva a l'EIN de la Serra de Llaberia. Està dotat amb 45.000 euros. Aquest projecte es un dels seleccionats per invertir 450.000 euros a la provincia de Tarragona fruit d'un conveni entre la Diputació de Tarragona i l'obra social de la Caixa Gràcies a aquest projecte es podrà contractar persones en risc d'exclusió social per realitzar treballs forestals de prevenció d'incendis en zones estratègiques del municipi de Tivissa. Els treballs tenen com a objectiu convertir masses forestals no gestionades en zones aptes per a la pastura. Els treballs consistiran en la aclarida, poda i desbrossat selectiu de finques forestals. A finals d'any el projecte es culminarà amb l'arribada d'un ramat de cabra blanca un cop esgotada la pastura estival que està fent en un altre indret de les muntanyes de Tivissa. La dieta de la cabra blanca està basada en espècies arbustives i rebrots d'arbres de fulla caduca. La seva estada temporal ajudarà a mantenir una baixa càrrega de combustibles. La zona d'actuació es la vall de Mussefres una zona amb un risc d'incendi molt elevat. En un punt d'aquesta vall es va iniciar el gran incendi forestal de 1994 que va afectar unes 5.000 ha.

ACTUACIONS DE CONSERVACIO AMB EL SUPORT DE LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

12 - 9 - 2014

Com cada any, la Diputació de Tarragona i el Consorci de la Serra de Llaberia han signat un conveni de col·laboració per a la realització d'acutacions a l'espai d'interès natural de la Serra de Llaberia. Per a l'any 2014, gràcies al suport de la Diputació de Tarragona, ha pogut realitzar dues actuacions concretes per a la conservació del medi ambient. La primera de les actuacions ha estat la millora d'un bosc de pinassa a la zona del coll del Guix (a Colldejou). S'han fet treballs silvícoles per a la millora d'un bosc de 1,4 ha de pinassa. Aquests boscos estan considerats com a prioritaris per a la conservació d'hàbitats a nivell europeu. El Consorci està treballant conjuntament amb el Departament d'Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM)i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per implementar noves actuacions. Per altra banda, a Marçà, s'està treballant en un pla per a la conservació de la tortuga mediterrània. Enguany amb el suport de la Diputació de Tarragona s'ha pogut ampliar el recinte de cria i s'ha habilitat un tancat per al creixement i aclimatació de exemplars juvenils de tortuga abans de ser alliberats al medi natural. Per a la conservació d'aquesta espècie, el Consorci compta, també, amb el suport de l'ajuntament de Marçà, el DAAM i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya.

ACTUACIONS DE PREVENCIÓ D'INCENDIS A MARÇÀ

12-11-2013

L'ajuntament de Marçà ha realitzat treballs forestals de prevenció d'incendis al turó de la Miloquera, a l'EIN de la Serra de Llaberia. L'actuació s'ha realitzat en finques propietat de l'ajuntament. En aquesta zona encara hi quedaven molts arbres morts per les nevades i ventades de l'any 2010. L'ajuntament ha rebut un ajut de la Diputació de Tarragona per a dur a terme els treballs. Els treballs s'han realitzat aquest mes de novembre per no provocar danys a la fauna salvatge. Hi destaca la presència de tortuga mediterrània i els treballs realitzats suposen una millora per al seu hàbitat.

<< La més recent    < Més recent   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   Més antiga >    La més antiga >>

2008 - Consorci Serra de Llaberia Generalitat de Catalunya